Els beneficis de la ceba formen part de la cultura i el saber popular de moltes generacions, ja que el seu origen es remunta a èpoques molt llunyanes. Respecte de la zona d’origen, molts investigadors pensen que la ceba procedeix d’Àsia Central, però, en realitat, varen ser els romans qui introduïren el cultiu de la ceba en la resta dels països mediterranis, a on es va fer molt popular.

Avui en dia, podem trobar ceba al mercat tot l’any, però la veritat és que la seva millor època són els mesos de primavera. Així doncs, aquest és el millor moment per consumir-la i aprofitar totes les seves propietats beneficioses per a l’organisme. Tal i com indicàvem a l’inici de l’article, els beneficis de la ceba formen part del saber popular de la nostra cultura i volem compartir amb vosaltres, com sempre, alguns dels més importants. Preneu bona nota!

Valor nutricional (per cada 100 g)
  • Conté 93,9 g d’aigua.
  • Aporta 23 kcal.
  • Destaca el seu contingut en hidrats de carboni (3,5 g), en proteïnes (1,4 g) i, en menor quantitat, lípids (0,2 g).
  • Ens aporta 1 g de fibra.
  • És rica en vitamina C, àcid fòlic i algunes vitamines del grup B.
  • Conté minerals com el potassi, el sodi, el calci, el fòsfor, el ferro i el seleni.
Beneficis
  • La ceba conté flavonoides, entre els quals destaquen les antocianines i la quercetina; tots ells són composts antioxidants.
  • La ceba, essent rica en potassi i baixa en sodi, afavoreix l’eliminació de líquid. Aquest efecte és beneficiós per a la hiperuricèmia i la gota, els càlculs renals, la hipertensió, la retenció de líquids i l’oligúria.
  • És rica en fitoquímics, contribuint, juntament amb un estil de vida saludable, a una disminució significativa de la pressió arterial, una millora del perfil lipídic i una reducció de la resistència a la insulina.
  • És beneficiosa per a les embarassades gràcies al seu contingut en àcid fòlic.
Consells

El consum excessiu de ceba pot ocasionar flatulència, com a conseqüència del seu contingut en composts de sofre. Degut a això, persones amb aerofàgia, dispèpsia o digestions pesades poden no tolerar-la i és millor no consumir-la.

A l’hora d’anar al mercat, s’han de seleccionar els exemplar que siguin durs i de coll alt i s’han de descartar les cebes humides, amb taques o coll molt tou, ja que això indica que estan passades o encara sense formar.

Vos aconsellam que, per tal de mantenir en bones condicions les qualitats organolèptiques i nutricionals, conserveu les cebes en un lloc sec i fresc. Un pic tallades, és millor conservar-les dins la gelera, però sempre dins un recipient. És important no guardar la ceba tallada dins la gelera sense cap protecció o tapament, ja que impregnarà la seva olor a altres aliments.