Les maduixes silvestres són originàries d’Europa, concretament de la regió dels Alps. Sembla que la maduixa va començar a ser conreada a França al segle XV i al segle XVIII a Espanya, de fet, van ser els espanyols, portuguesos i anglesos els que la van expandir per tot Europa i Amèrica. A Espanya la província més especialitzada en el cultiu de maduixes i maduixots és Huelva. Per tant, tal vegada sigui degut a aquesta proximitat en el seu origen i producció que els beneficis de les maduixes són tan coneguts per tothom, cosa que, sens dubte, contribueix al seu elevat consum. Ja sabeu que sempre vos animem a consumir productes de temporada i ara és el millor moment per a les maduixes, ja que els fruits maduren durant tota la primavera i al començament de l’estiu, des del mes de Març fins a Juliol.

Valor nutricional (per cada 100 g)
  • Conté 89,6 g d’aigua.
  • Aporta 40 kcal.
  • Destaca el seu contingut en hidrats de carboni (7 g), en proteïna (0,7 g) i en menor proporció en lípids (0,5 g).
  • Ens aporta 2,2 g de fibra.
  • És rica en vitamines com la vitamina C, àcid fòlic i en menor proporció vitamina E i algunes vitamines de el grup B.
  • I en minerals com el potassi, fòsfor, calci, magnesi, iode, sodi i en menor quantitat ferro i zinc.
Propietats
  • Són riques en antioxidants.
  • Són beneficioses per a les dones embarassades pel seu contingut en àcid fòlic.
  • Tenen més vitamina C que els cítrics. Amb 100 g de maduixes o maduixots es s’obtenen les recomanacions diàries de Vitamina C.
  • A causa del seu alt contingut en potassi i baix en sodi es recomanen a les persones que tenen hipertensió arterial.
Consells

Per tal d’aprofitar els beneficis de les maduixes, hem d’assegurar-mos de triar les millors peces. Així que per escollir al mercat unes bones maduixes assegura’t que siguin gruixudes, de color viu i brillants. Són fruites molt delicades i peribles, així que han de comprar-se amb les tiges intactes i no s’han de tallar fins que s’hagin rentat per millorar la seva conservació. Un consell que et proposem per a conservar-les més temps és guardar-les a la nevera.

Per tant, en arribar a casa, retirar i reciclar l’envàs inicial de les maduixes, ficar paper de cuina en una carmanyola i guardar-les sense que estiguin amuntegades una sobre l’altra i sense tallar la tija. Però si observem que alguna té floridura hem retirar-la i també les que han estat en contacte directe, ja que, encara que no apreciem la floridura, pot haver micotoxines. També hem de canviar amb freqüència el paper de cuina que hem posat a la carmanyola. Finalment, per consumir-les, podem rentar-les amb aigua abundant i menjar-les al natural, amb xocolata fosa, en una macedònia, etc.