La cafeïna és una substància alcaloide i es troba en moltes espècies de plantes, estimula el sistema nerviós central augmentant els nivells de dopamina i suprimeix els receptors d’adenosina. Podem trobar la cafeïna en el cafè i el te que són les formes més populars de consumir-ho però també en la xocolata, en les begudes energètiques… La presència de la cafeïna condiciona els beneficis del cafè, però també els seus efectes secundaris, així que a continuació donarem una informació molt útil per al seu consum.

La EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) recomana un consum màxim de 400 mg diaris de cafeïna i en les dones embarassades un màxim de 200 mg diaris.

El cafè conté molts fitoquímics actius, vitamina B1, potassi i és ric en antioxidants. El cafè augmenta l’energia i, per tant, disminueix la fatiga.

El més recomanable és consumir el cafè entre les 9.30 h i les 11.30 h, moments en els quals els nivells de cortisol estan més baixos i és important no escalfar-ho més de 65º.

El consum de cafeïna eleva la sensació d’alerta, augmenta la concentració, millora la velocitat de reacció i disminueix la sensació de somni.

Els esportistes utilitzen la cafeïna per millorar el seu rendiment físic i la capacitat d’entrenament. La cafeïna comença a fer efecte partir dels 10 minuts. No obstant això, el seu màxim pic d’absorció és entorn dels 30-50 minuts. Per aquest motiu es recomana prendre’l 30 minuts abans de l’entrenament.

Efectes secundaris

Tot i que, com podeu veure, els beneficis del cafè són molts, no obstant això, té efectes secundaris si consumim massa cafeïna:

Pot arribar a provocar insomni, maldecaps, marejos, arítmies cardíaques, ansietat, problemes gastrointestinals, contraccions musculars, augment de la pressió arterial i la freqüència cardíaca. Per això s’aconsella limitar la seva ingesta en pacients amb malalties cardiovasculars i/o hipertensió.

Consumir habitualment cafeïna genera tolerància i amb el temps els efectes duren menys temps o es necessita més quantitat. És important que el cafè sigui de qualitat, sense sucres afegits, millor que sigui de gra sencer i torrar-ho a casa. Compte amb les càpsules de cafè. Aquestes moltes vegades contenen sucres ocults i el seu recipient contamina molt, és millor si s’utilitzen càpsules reutilitzables o biodegradables.