Són moltes les causes que poden afectar la qualitat del son. Per exemple, tenir molt estrès, consumir begudes amb cafeïna o alcohòliques, sopar massa o massa poc, tenir horaris irregulars o la llum dels aparells electrònics. Però descans i alimentació també són dos conceptes relacionats. L’alimentació també afecta la qualitat del son. Per exemple, una alimentació baixa en fibra o alta en greixos refinats i sucres es relaciona amb un son més lleuger i menys reparador. També les dietes baixes en proteïna i carbohidrats com la fruita, la verdura, les llegums o els cereals integrals, estan relacionades amb una pitjor qualitat del son.

Consells

Per poder gaudir d’un son reparador, llarg i de qualitat, seguiu aquests consells:

  1. Sopar prest, d’una a dues hores abans d’anar al llit, per tal d’evitar una digestió pesada.
  2. Deixar d’utilitzar ordinador, tables o mòbils al manco dues hores abans d’anar al llit.
  3. És important adormir-se i aixecar-se sempre a la mateixa hora, per tal de respectar els ritmes circadiaris, i no prolongar les hores de son els caps de setmana, perquè així s’altera el ritme natural.
  4. Fer exercici regularment també ajuda a dormir millor i a més és recomanable que sigui en contacte amb la natura i abans de les set de l’horabaixa.
  5. Evitar el consum de cafè, begudes amb sucre, xocolata o tabanc abans de dormir.
  6. No consumir aliments àcids a la nit.
  7. Els aliments rics en Omega 3 ajuden a disminuir els símptomes d’ansietat i trastorn del son.
  8. Consumir aliments que contenguin minerals, com el magnesi, el calci, el ferro i el zinc, i vitamines C, D, B12 i B3.
  9. Prendre aliments rics en serotonina i triptòfan, com ara els lactis, els ous, les llegums, la civada, els fruits secs, el plàtan, la pinya i els cereals integrals. La patata, per la seva banda, també conté serotonina i l’alvocat, triptòfan. La patata és recomanable únicament si no és fregida.

Com es pot veure, descans i alimentació van sempre de la mà. Per tant, hem de cuidar els nostres hàbits alimentaris per tal de poder gaudir d’un correcte descans que ens ajudi a mantenir una bona salut física i mental.