Abans d’entrar en detalls sobre les diferències entre proteïna animal i la proteïna vegetal, explicarem què és la proteïna. La proteïna és un macronutrient essencial en la dieta. Està formada per una cadena d’aminoàcids. Les seves funcions principals són reguladores y estructurals. És a dir, construir, reparar i mantenir estructures como ara els músculs, la pell, els ossos… A més de ser el nutrient més saciant.
TIPUS D’AMINOÀCIDS
Els aminoàcids es poden diferenciar en tres tipus: els aminoàcids essencials són aquells que no pot produir el nostre cos i s’han d’aportar a través de la dieta. Els aminoàcids no essencials es poden sintetitzar a través d’altres substrats. I, finalment, aquells que poden ser essencials o no depenent de la situació fisiològica.
La principal diferència és que la proteïna animal conté tots els aminoàcids essencials. Per aquest motiu, es considera d’un alt valor biològic. Contràriament, la proteïna vegetal, per tal d’aconseguir els aminoàcids essencials, s’ha de barrejar amb altres aliments. Per exemple, les llenties, els pèsols o les mongetes verdes no tenen tots els aminoàcids essencials. Per això, és important consumir-los amb cereals com ara l’arròs, el blat de moro o el blat per tal de completar tots els aminoàcids.
També hi ha fonts d’origen vegetal que presenten tots els aminoàcids essencials. Per exemple, les llavors de cànem, determinades mongetes, els pistatxos, els ciurons, la quinoa, la soja i derivats, entre d’altres.
La proteïna d’origen animal acostuma anar acompanyada de greixos, ferro, vitamina B12, calci (en cas que siguin lactis), etc. Aquella que és procedent d’aliments vegetals sol anar acompanyada de fibra, hidrats de carboni i composts bioactius.
Però més enllà de les diferències entre proteïna animal i proteïna vegetal, allò realment important és tenir una alimentació variada i equilibrada. És recomanable anar combinant la proteïna vegetal amb la d’origen animal, tenir un bon descans, una bona hidratació, no patir estrès constant i realitzar activitat física.