En el món que vivim estem envoltats de bacteris i microorganismes, sobretot en l’àmbit de l’alimentació, així és que cal tenir especial cura i no córrer el risc d’intoxicar-se a causa d’una salsa o un aliment en mal estat. En aquest article us explicarem com evitar les intoxicacions alimentàries a la cuina. Preneu nota perquè és molt important.

L’ordre i la neteja a la cuina són la base de la seguretat alimentària a casa. Per començar, la gelera i el congelador han d’estar nets. Per això, treu els aliments de la nevera i després les safates i accessoris, neteja amb aigua i sabó totes les superfícies, eixuga-les amb paper d’un sol ús i torna a col·locar-ho tot. Revisa que la gelera es trobi a una temperatura de 4 ºC o menys i al congelador, igual o menys de -18 ºC. Per sobre d’aquestes temperatures pot haver-hi problemes de seguretat alimentària.

Com hem de col·locar els aliments a la gelera?

És important col·locar a primera vista els productes que siguin més peribles i que caduquen abans. Sabies que els ous i la llet no haurien de col·locar-se a la porta de la nevera perquè oscil·la més la temperatura? Per tant, els aliments peribles no s’hi han de col·locar. A la porta poden anar les botelles d’aigua, salses, mantega, confitures…

A les bandes inferiors normalment hi ha uns calaixos, on s’ha de col·locar la carn i el peix separats en tuppers i en l’altre calaix, la verdura. En les bandes d’enmig s’ha de col·locar la fruita que s’ha de conservar a la gelera, els plats cuinats, el formatge i els iogurts i, a la part superior, els ous, la llet o begudes vegetals.

Continuant amb la col·locació dels aliments, s’ha de tenir en compte que la gelera aconsegueix refredar els aliments per acció de l’aire fred; si aquests estan enganxats o un sobre l’altre, serà impossible que l’aire fred circuli i no es conservaran a una temperatura adequada.

Altres elements de la cuina

Els fregalls i les baietes també són un focus d’infecció, no t’oblidis de desinfectar-los. Per això, pots bullir-los durant cinc minuts i canviar-los cada 8 o 9 dies per evitar un cúmul de gèrmens que s’aniran escampant per tota la cuina.

Altres elements de la cuina que poden provocar una intoxicació alimentària són la taula de tallar i els estris. És important netejar la taula i els estris que s’han utilitzat cada vegada que es canvia d’aliment. Per exemple, si tallem pollastre cru i després vegetals amb aquest mateix ganivet, hi haurà una contaminació creuada. La cosa ideal és tenir diferents taules per als vegetals, carns, peix i productes ja cuinats. Les taules de fusta, particularment, tenen el problema de poder desprendre estelles en els aliments i triguen més a assecar-se. És important que, en general, les taules no siguin poroses. Recorda que les taules no són eternes; es produeixen talls, esquerdes o esgarrapades i això fa que sigui més difícil de netejar; per tant, s’han de canviar quan les vegem fetes malbé.

Esperem que aquests consells us siguin pràctics i útils!

 

Fotografía: diana.grytsku