La naturalesa és sàvia, sona a tòpic, però és una gran veritat. Arriben les fruites i verdures de temporada de març: Bleda, api, pastanaga, poma, maduixa, carxofa, col, coliflor, ceba, endívia, espàrrec, espinac, lletuga, escarola, porro… i resulta que moltes d’elles són ideals per a ajudar el nostre cos a protegir-se contra les al·lèrgies que arriben sense previ avís amb l’entrada de la primavera.

L’al·lèrgia és una resposta inflamatòria del sistema immunitari enfront d’una substància estranya. Els efectes són ja coneguts per tots: picor d’ulls, mucositat, rinitis, dermatitis… Generalment, no són greus, però sí molt incòmodes.

Per a prevenir l’al·lèrgia, el millor que podem fer és reforçar el nostre sistema digestiu que és l’encarregat del 70% del nostre sistema immunitari. Hi ha aliments que danyen la paret intestinal i faciliten l’acumulació de toxines, sobretot els irritants, com el cafè, el gluten, el sucre o els lactis. Així que hauríem d’evitar-los.

En canvi, uns altres són especialment beneficiosos, entre els quals es troben algunes de les fruites i verdures de març. Per exemple, la poma, la pastanaga, la col o l’escarola. Si els incorporem a la nostra dieta, ens ajudaran a afrontar la primavera amb el nostre sistema immunitari a prova d’al·lèrgies.