En aquest article, incidirem sobre la importància de conservar correctament els aliments. Vegem perquè és tan rellevant aquest aspecte. Si es conserven correctament els aliments, existeix un menor risc d’intoxicació alimentària. Per aquest motiu, és molt important tenir una gelera neta amb una temperatura de 4 ºC o inferior. Respecte del congelador, la temperatura ha de ser igual o inferior a -18 ºC.

La gelera

La importància de conservar correctament els aliments també fa referència a saber distingir entre els que necessiten anar a la gelera i els que no. Si en el supermercat són a la zona dels refrigerats, s’han de mantenir en fred. En arribar a casa, s’han de ficar de tot d’una a la gelera o al congelador. L’objectiu és no rompre la cadena de fred. Els ous són una excepció. Encara que els trobem a temperatura ambient, en arribar a casa, hem de conservar-los a la part interior de la gelera, no a la porta.

Els aliments que no s’han de guardar a la gelera són aquells que millor resisteixen les bactèries degut al seu baix contingut en aigua, com la pasta, arròs, farina, llegums, cereals, fruits secs o llavors. Per la seva banda, les conserves d’aliments com la tonyina, polp, escopinyes, musclos, sardines, etc., s’han de guardar en una carmanyola i llençar l’envàs, si no es consumeix la llauna sencera. No s’ha de ficar obert a la gelera, perquè poden aparèixer canvis organolèptics degut a estar exposats a l’aire i poden contaminar altres productes.

Els aliments que sí o sí han de conservar-se en fred són les carns crues i els seus processats; és sa dir, peix, cremes elaborades amb llet, iogurts, llets fermentades ,postres làctics, mantega, ous i totes les preparacions que duguis ou, aliments cuinats inclosos l’arròs i la pasta cuita, plats elaborats amb barreges d’aliments crus i cuinats, les bosses d’amanides, les fruites i verdures pelades, tallades o cuinades i tots els aliments llestos per consumir, excepte conserves d’aliments de quina gama que s’adquireixen a la zona sense refrigerar.

El congelador

En cas d’utilitzar el congelador per conservar els aliments, s’ha de tenir en compte que el congelador no destrueix els microorganismes amb el fred, tan sols alenteix la seva multiplicació. Per tant, el més important és una bona descongelació, ja que una correcta descongelació influeix molt a l’hora de consumir un producte segur. No s’ha de treure l’aliment congelat a temperatura ambient. Recordeu que els microorganismes a una temperatura de 10 o 15 graus es multipliquen és aviat. Per aquest motiu, la millor opció és descongelar a la gelera, ja que el procés és més lent i resultarà en una millor qualitat final del producte. Per tal de mantenir aquest sistema de descongelació, recomanem planificar els menjars setmanals per treure l’aliment a temps perquè es descongeli adequadament.

Es cas d’urgència i que haguem oblidat descongelar-ho, podem utilitzar el microones a baixa potència per tal d’evitar que parts del producte se sobreescalfin. La descongelació ha de ser completa, perquè si el producte és cru per dedins, és probable que no arribi a la temperatura adequada i quedi un aliment cuinat per defora i cru per dedins.

Hi ha alguns congelats com les verdures o precuinats com la pizza o les croquetes que es poden cuinar directament sense descongelar. Qualque pic ens heu demanat si es pot o si s’ha de congelar un aliment que s’ha descongelat. El problema és que es perd qualitat organolèptica, ja que cada procés produeix alteracions al teixit. Per tant, per norma general, els aliments cuinats que han estat congelats no s’han de tornar congelar.