Existeixen vàries raons per les quals poden aparèixer microorganismes als aliments. Quan, per exemple, no presenten la forma o el color que pertocaria és un senyal que alguna cosa no està bé i hem d’anar alerta, ja que pot afectar la nostra salut. També pot influir el mètode de conservació. Per això, en aquest article parlarem dels microorganismes que trobes als aliments i com detectar la seva presència.

PATATES

Un exemple d’un aliment que pot estar en mal estat és el color verd que presenten de vegades les patates. Aquest color és degut a la clorofil·la i ens avisa que aquestes patates han estat exposades a la llum. També pot ser degut al fet d’haver rebut un cop o a la presència d’algun insecte. Això accelera la producció de solanina i xaconina, dos glucoalcaloides que produeixen indesitjables efectes gastrointestinals, respiratoris i neurològics. Per tant, hem d’anar molt alerta i evitar comprar patates que tinguin zones verdes o magolades.

A l’hora de conservar i consumir les patates, s’han de conservar fora de la nevera en un lloc fresc i protegit de la llum del sol i si la patata està amarga, és millor no consumir-la.

PASTA, ARRÒS I LLEGUMS

La pasta i l’arròs, per la seva banda, un cop cuits és important guardar-los a la gelera i consumir-los en un o dos dies, ja que hi ha el risc que es contamini per Bacillus cereus. Normalment, no és greu, ja que els símptomes més comuns són vòmits, però, tot i així, hem d’anar alerta i prendre algunes mesures. Per exemple, el risc es redueix mantenint el producte cuinat per sobre dels 63 ºC i refrigerant-lo ràpidament a 4 ºC. Recorda, a més, que és millor reescalfar les sobres fins que arribin als 75 ºC.

Hem d’anar molt amb compte amb els aliments germinats, ja que en condicions de temperatura i humitat adequades produeixen patògens. Fem cas de les indicacions que acompanyen el producte. Si a l’etiqueta s’indica “a punt per al seu consum”, pots menjar-los crus. Però si no hi ha cap indicació, has de  rentar-los bé i cuinar-los.

Els llegums són un altre aliment molt nutritiu i important per a la nostra salut que també requereix una especial atenció. És important consumir de 2 a 3 racions setmanals, ja que llegums com els cigrons i la soja contenen tots els aminoàcids essencials i són una molt bona font de fibra i proteïna. Però també contenen lectines que es troben sobretot en mongetes vermelles i faves verdes. Les lectines poden produir nàusees, vòmits i diarrea. Però no cal que ens alarmem perquè només és un risc si es consumeixen crues. Per tant, és suficient si es cuinen a 100 ºC durant 30 minuts i amb un simple remull ja s’elimina una gran part de les lectines a l’aigua.

CANYELLA EN BRANCA

Un altre aliment que pot sorprendre en aquest sentit és la canyella en branca. Hem d’anar amb compte amb ella perquè conté cumarina, que és tòxica per al fetge. Per aquest motiu, és millor consumir Canela Ceilan, que amb prou feines la conté, i evitar abusar de la Canela Cassia pel seu elevat contingut.

PEIX

Finalment, cal parlar del contingut de mercuri dels peixos. Aquest varia molt d’una espècie a una altra. Els peixos grans i depredadors tenen un major contingut d’aquest metall, com la tonyina vermella, la truita de llac, el tauró, el peix espasa o el verat. Per aquest motiu, no es recomana el seu consum en dones embarassades, nens petits i gent major. Per tant, és preferible el consum de peix petit, de proximitat i de temporada.

Ja veieu que poden ser molts els microorganismes que trobes als aliments, però si seguiu aquests consells, no correreu cap risc i podreu gaudir de qualsevol aliment.