Al llarg dels temps s’han creat molts mites falsos envers l’alimentació. Per aquest motiu, hem volgut desmentir i aclarir els més populars. Si tens curiositat per saber quins són, queda’t amb nosaltres i continua llegint.

“Els hidrats de carboni engreixen més el vespre”

Aquest és un dels mites de l’alimentació més comú. En primer lloc, s’ha d’aclarir que cap aliment ens fa engreixar més o manco depenent de l’hora. Amb això volem dir que són les mateixes calories tant si és de dia com si és de vespre.

Augmentem de pes quan tenim un excés calòric, però no tan sols depèn de l’alimentació, també influeix l’estrès, el descans, l’activitat física, el metabolisme, etc.

No hi ha estudis científics que demostrin que els hidrats de carboni engreixin més de vespres, però sí hi ha un aspecte que hem d’especificar: la font d’hidrats de carboni. No és el mateix que siguin galetes, magdalenes, cereals amb sucre o aliments com la fruita, la verdura, els cereals integrals o els llegums i també s’han de tenir en compte les quantitats.

“L’ou augmenta el colesterol”

És cert que la composició de l’ou conté colesterol, però no està directament relacionat amb l’augment de colesterol en sang. L’ou ens aporta greixos monoinsaturats i poliinsaturats i té efecte antioxidant, antiinflamatori i vasodilatador. Per tant, amb una dieta variada, equilibrada i sana és un aliment que es pot consumir fins a un diari.

“L’aigua amb llimona aprima”

La llimona és rica en aigua, vitamina C (antioxidant), potassi (afavoreix l’eliminació de líquids), àcid cítric i fenòlics (antioxidant), però no ajuda a aprimar i depura l’organisme. L’aigua ens hidrata i ens aporta calories, però no té poders màgics que ajudin a aprimar. És cert que si es substitueixen les begudes amb sucres o alcohòliques per aigua, contribuirà a afavorir la pèrdua de pes.

“Els productes light són més saludables”

És un mite que la majoria de la gent pensa que és cert i no és així. Per exemple, moltes vegades es lleva greix a un producte per poder indicar que és light, però també s’augmenta el sucre o a l’inrevés. És millor menjar un iogurt natural que un de light, ja que el primer aporta greixos de qualitat i calci i és més saciant que el iogurt light.

“La fruita després de menjar no és bona perquè fermenta”

És important saber que la fruita no fermenta dins l’estómac, independentment de que es mengi abans o després. Dins l’estómac, els aliments que s’han ingerit es mesclen tots amb els sucs gàstrics. Per això, la fruita no queda separada de la resta. Tal vegada, algunes persones amb problemes digestius poden sentir malestar quan mengen fruita de postres. En aquest cas, és millor menjar-la entre hores. En qualsevol cas, tant entre hores com després de menjar, no s’ha d’oblidar prendre al manco tres peces de fruita cada dia per poder dur una dieta saludable i equilibrada.