El Comitè Directiu Europeu (CDE) celebra des de fa ja 12 anys la Setmana Europea per a la Reducció de Residus, que normalment coincideix amb la darrera setmana de novembre, així que és una bona manera d’avançar-se als bons propòsits nadalencs que ja estan a prop i començar el proper any fent les coses una miqueta millor.
OBJECTIUS
Els objectius de la Setmana Europea per a la Reducció de Residus són els següents:
- Aconseguir una comunitat de ciutadans europeus molt més conscienciada amb la reducció de residus, amb la reutilització de productes que molts pics acaben essent rebuig quan en realitat encara els queda molta vida útil, amb el reciclatge de certs materials i amb la neteja de l’entorn.
- Idear noves formes de capacitació en matèria mediambiental.
- Mesurar l’impacte dels resultats obtinguts.
- I, finalment, donar visibilitat a les organitzacions i també a les persones que a títol individual participen en aquest projecte.
Aquests objectius s’intenten aconseguir a través d’un repte: actuem junts en comunitats circulars; és a dir, combinant les nostres forces com ciutadans d’un mateix continent per tal de col·laborar i avançar junts cap a una reducció de residus efectiva.
La primera passa per aconseguir la conscienciació de la comunitat europea és senzilla: que la població sàpiga quina quantitat de residus es produeixen durant la fabricació d’un producte. Per exemple, sabíeu que cada any es malbarata aproximadament 1/3 dels aliments produïts en el món per al consum humà? O dit amb unes altres xifres molt més impressionants: 1.300 milions de tones. I tenint en compte, a més, que la producció d’aliments i l’eliminació dels seus residus en la UE suposen unes emissions de 170 milions de tones de CO2.
Impressionant, veritat? Idò això passa perquè es tuden o es descarten aliments al llarg de tota la cadena de subministrament, des de la producció agrícola fins el consum final de les llars. Ho mostra clarament aquest tabla:
COM REDUIR EL MALBARATAMENT D’ALIMENTS I ELS RESIDUS ORGÀNICS?
Existeixen moltes maneres de contribuir a la reducció de residus al nostre abast, parant atenció a les nostres rutines diàries i a les situacions més quotidianes. Per exemple:
- Adaptar la llista de la compra a allò que realment es consumirà.
- Tenir en compte les dates de caducitat i de consum preferent.
- Seguir les recomanacions de conservació dels aliments.
- Congelar els aliments que no es consumiran.
- Generar compost a partir del rebuig orgànic que es genera a casa, ja que això disminueix els residus de la llarg en un 20%.
- Adquirir aliments de producció local o nacional, per tal de disminuir al màxim el seu recorregut fins a les llars.
- Comprar fruita i verdura de temporada, per tal d’evitar el consum d’energia necessari per poder mantenir-la fora del seu clima habitual.
A més, podem contribuir a la reducció de residus inorgànics:
- Reutilitzar envasos, especialment si són de plàstic.
- Evitar la utilització de bosses de plàstic d’un sol ús.
- Comprar a granel sempre que sigui possible.
- Reduir l’ús de productes d’un sol ús.
- Reduir la compra d’aliments envasats.